Ultimele noutăţi

Sfatul designerului: Amenajarea livingului

Livingul îsi afla radacinile în anticul ,,atrium”. Planul casei antice punea problema caldurii si gruparii încaperilor în jurul sursei de caldura. Atriumul, adica vatra, era inima casei, ceea ce a ramas valabil si în zilele noastre. Englezii au numit aceasta încapere ,,living room", adica încaperea în care se traieste. În traditia noastra populara, pastram înca acea ,,camera de oaspeti”, în care se intra rar, doar cu ocazia unor evenimente deosebite, devenind astfel un sanctuar, un loc de nederanjat si plin de evlavie.
Astazi ,,camera de oaspeti” a devenit camera de zi, renumitul ,,living “ contemporan noua, care este un spatiu deschis, usor accesibil, generos si multifunctional.
Deoarece livingul este un spatiu multifunctional, este împartit în zone de interes. Astfel gasim o zona de relaxare si discutii, o zona de luat masa numita sufragerie (dinning) care devine un spatiu de tranzit spre bucatarie aparând astfel o relatie complexa între doua functii importante ale locuintei. Livingul este acel loc în care socialul influenteaza spatiul intim interior si individual, unde sta toata puterea de reprezentare a casei. Departajarea zonelor cu functiuni diferite se realizeaza prin combinari de materiale de finsaj, cu texturi si culori diferite, astfel încât indiferent de dimensiunea spatiului si de stilul ales, imaginea trebuie sa fie una aerisita si relaxanta.
Daca reusiti sa implementati o parte din ideile noastre de amenajare, care se remarca prin tendinte minimaliste si finisajele simple învaluite în farmecul culorilor calde, la compunerea cromatica a finisajelor cu piesele de mobilier, la calitatea acestora, veti creea un living cu o imagine unitara, în care fiecare detaliu se armonizeaza perfect.

Balazs LASZLO
design manager, Deco Concept
Târgu-Mures, str. Faget nr. 16/14
www.decoconcept.ro
decoconcept@gmail.comIdei de amenajare:
- Acordati cât mai mult spatiu loving room-ului
- Evitati aglomerarile de mobilier si obiecte decorative, oaspetii se vor simti stânjeniti si se vor feri de elementele decorative din jurul lor, în încercarea lor de a nu deranja sau darâma ceva.
- Elementul central al unui living este canapeaua, când intram într-un spatiu primul element care se observa este canapeaua din dotare. Ea trebuie sa se potriveasca cu stilul din casa, locul unde urmeaza sa fie amenajat trebuie sa fie bine masurat, sa se încadreze în numarul de locuri preconizat. Masa va fi de mici dimensiuni pentru a nu deveni un obstacol, dar suficient de mare pentru a pune pe ea aperitivele si bautura.
- Culorile peretilor trebuie sa fie cât mai vesele si deschise (fara culori intense sau închise pe suprafete mari) care sa induca buna dispozitie si predispozitia spre comunicarea interpersonala.
- Mobilierul trebuie sa fie minimalist cu linii geometrice simpliste având destinatii clare (servanta, bar, comoda audio video, polite, etc).
- Un semineu creeaza un punct de concentrare a interesului, mai ales iarna, îmbunatatind relatiile interpersonale, realizând o atmosfera placuta si relaxanta.
- Alegerea accesoriilor si decoratiunilor sa fie potrivita stilului abordat. Evita kitch-ul. Oamenii au predispozitia sa aseze în sufragerie diferite obiecte de decor care fie încarca spatiul, fie deranjeaza vizual, care nu fac decât sa lase o impresie de prost gust asupra oaspetilor.
- Cât mai multa luminozitate naturala va crea un spatiu deschis si primitor. Geamurile sa fie mari dar acoperite cu perdele pentru reglarea fluxului de lumina. Iluminatul ambiental nu trebuie sa vina de la o singura sursa de lumina, folositi candelabre, aplice, spoturi, veioze, lampadar, eventual lumânari, în functie de stilul abordat si marimea spatiului.
- Pentru pardoseala folositi parchetul în combinatie cu placile ceramice, în functie de determinarea zonelor de interes. Astfel materialele calde, parchetul, lemnul, marcheaza zonele de interes destinate repaosului, iar materialele reci, gresia pe cele de tranzit.